Vragen? bel: +31 (0) 186 655 990 of
 app ons op + 31 6 57 42 33 34

  • Ma t/m vr: 8.30 - 17.30 uur
  • Za: 09:00 - 16.00 uur

Regelgeving bij plaatsen schutting

donderdag 2 februari 2017 | Geschatte leestijd: 3 minuten
Schutting

Regelgeving bij plaatsen schutting | Stop de burenruzie!

Naar schatting van de Raad voor de Rechtspraak komen jaarlijks circa vierduizend zaken in verband met het burenrecht voor de rechter. Het burenrecht behandelt regelgeving als geluidsoverlast, trillingen, stank en rook, maar met name normen op het gebied van erfafscheidingen, erfdienstbaarheden en erfgrenzen. Kortom, de regelgeving daarover is belangrijk als u meer wil weten over het plaatsen van een schutting. Daarom een beknopte beschrijving van deze regels zodat u eenvoudig samen met uw buren die check kan maken en er nooit ruzie over zal komen. Omtrent schuttingen zijn de volgende drie regels relevant:

Het formaat

Voor het plaatsen van een schutting of hek achter het huis, is het belangrijk te weten dat deze maximaal twee meter hoog mag zijn. Het is echter vaak zo dat hier per gemeente andere regels over zijn. Dit kan bepaald zijn in een Algemene Plaatselijke Verordening, of er is sprake van een plaatselijke gewoonte. Bij dat laatste is er geen verordening, maar kan de gemeente wel aangeven dat het een gewoonte is in een plaats om niet boven een bepaalde hoogte uit te komen. Voor andere gevallen is er bij schuttingen boven de 2 meter een omgevingsvergunning nodig. Aan de voorkant van het huis gelden dezelfde aspecten, behalve dat daar de schutting volgens het burenrecht 1 meter hoog mag zijn. Kort samengevat:

  • Schutting achterkant: 2 meter hoog
  • Schutting voorkant: 1 meter hoog
  • Uitzonderingen: Algemene Plaatselijke Verordening of plaatselijke gewoonte
  • Opties om toch hogere schuttingen te plaatsen d.m.v. een omgevingsvergunning

Openingen en ramen?

De schutting moet volgens het burenrecht dicht zijn. Meer concreet is er in het burenrecht geregeld dat er volgens de wet geen ramen, balkons of muuropeningen mogen zijn die op twee meter van de erfgrens zijn die uitkijken op de grond van de buren.

Wat mag ik doen met de schutting?

In principe is er meer mogelijk dan mensen denken bij een gemeenschappelijke erfafscheiding. U mag aan uw kant er van alles mee doen, zolang u maar geen schade maakt. Bijvoorbeeld beugels voor plantenbakken er tegenaan hangen is geen probleem.

Van wie is de schutting eigenlijk?

Een nieuwe schutting kunt u ook samen met uw buren kopen. Door het maken van gezamenlijke afspraken deelt u dan de schutting en zet u deze bovenop de erfgrens, dus de lijn tussen uw erf en dat van de buren. Het burenrecht is eigenlijk met name bedoeld om burenruzies uiteindelijk op te lossen, maar door goede afspraken te maken over een schutting hoeven deze ruzies op voorhand niet te ontstaan.

De schutting aanschaffen

Bij Van Kooten Tuin & Buiten Leven hebt u niet alleen een ruime keuze aan schuttingen die naar uw smaak en die van uw buurman zijn, maar wij bieden u ook deskundig advies over het plaatsen hiervan en kunnen met onze vakmensen ook de schutting voor u plaatsen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een composiet schutting of een Douglas schutting? Informeer naar de mogelijkheden of bezoek samen met uw buren een van onze showrooms in Nederland of België.

Reageer hier en praat mee!

Terug naar alle artikelen
popup please wait

Even geduld aub